Hassas ürünlerin güvenilir ve etkili şekilde taşınması için taşıma aşamasının ısı kontrollü şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Isıya karşı duyarlı ve ısıdan kaynaklı bozulma ihtimali olan ürünlerin belli bir sıcaklık aralığında transfer edilmesi önemlidir. Isı kontrollü taşımacılık bu noktada oldukça avantajlı bir seçenek olarak karşınıza çıkar.
Nakliye işlemi sırasında ısının kontrol altına alınması, ürünlerin mevcut durumunu koruması konusunda yardımcı olur. Örnek vermek gerekirse; dondurulmuş ürünlerin buzu bu sayede erimez ve sorunsuz şekilde ulaştırılması gereken noktaya teslimatı yapılır. Gıda malzemelerinde ve tıbbi ürünlerde bu sayede bozulma olmaz ve raf ömrü doğal olarak uzar. Düşük ya da yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyan ürünlerin ihtiyacı karşılanmış olur. Lojistik sektöründe ön plana çıkan ısı kontrollü taşımacılık; ticari faaliyetler söz konusu olduğunda son derece önemli bir konumda yer alır.
Günümüz şartlarında ürünlerin, gıdaların, ilaçların ve daha birçok hassas yülün güvenli şekilde taşınması önem arz eder. Bu gibi ürünlerin taşınması sırasında, sıcaklık değişimleri ya da dalgalanmaları kalite kaybına ve hatta ürünün zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden ısı kontrollü taşımacılık lojistik sektöründe önemlidir.
Isı kontrollü taşımacılık yöntemi ürünlerin belli sıcaklık aralıklarında tutulmasını gerektiren sektörler açısından olmazsa olmazdır. Özellikle gıda, ilaç, kozmetik, biyomedikal ve kimyasal madde gibi ürünler hassas yükler olduğunda belli başlı bir sıcaklık koşulundan saklanmalı ve taşınmalıdır. Isı kontrollü taşımacılık bu ihtiyaçları karşılamak için tasarlanan bir lojistik çözümü olarak bilinir. Isı kontrollü taşımacılık hizmetinde dikkat edilmesi gereken ilk unsur uygun taşıma aracının tercih edilmesidir. Bu araçlar yükün sıcaklık derecesini kontrol etmek ve hedeflenen sıcaklık aralığını korumak için tasarlanmıştır. Taşıma araçlarının termal izolasyon ve sıcaklık sensörleri de bulunur.
Söz konusu olan yükler taşıma aracının içerisinde konulmadan önce belli bir sıcaklık aralığında depolanır. Bu yüklerin sahip olduğu sıcaklık, taşıma sırasında düzenli şekilde izlenir ve gerektiğinde ayarlamalar yapılır. Isı kontrollü taşımacılık, yükün güvenilir şekilde taşınmasını sağlamak için sıcaklık değişimlerini en az seviyeye indirir.
Nakliye firmaları, sıcaklık gibi etkenler dikkate alındığında taşıdıkları malzemenin özelliklerini dikkate alarak ayarlanmaktadır. Bu sayede tazeliklerini uzun süre boyunca koruyan ürünler yolculuk sırasında bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaz. Bu durum ilaç ve aşı gibi tıbbi malzemeler için de geçerlidir.
Isının kontrol altına alındığı taşımacılık türünde araçlar, nakledilen yükün özelliklerine bağlı olarak değişir. Bu anlamda yükler çeşitli sıcaklık değerlerine ihtiyaç duyabilir. Isı kontrollü çalışan nakliye araçları şu şekilde sıralanabilir:
Düşük sıcaklık ihtiyacı olan yüklerin taşınması için soğutma kamyonları tercih edilir. Ayrıca daha yüksek sıcaklık değerine ihtiyacı olan ürünlerin taşınması için ısıtma kamyonları kullanılır. Soğutma konteynerleri ise daha çok denizyolu taşımacılığında kullanılır. İzotermik kamyonlar ise ilaç ve kimyasal madde gibi ürünlerin taşınması için kullanılır. Bu kamyonlar, dış ortamda yaşanan sıcaklık değişimlerinin en az seviyede etkilenmesini sağlayacak bir izolasyon sistemine sahiptir.
Isı kontrollü taşımacılık günümüzde birçok farklı taşıma türüne uyarlanabilir. Bu noktada lojistik kavramının net şekilde bilinmesi önemlidir. Ticari faaliyetler sırasında bir hizmet ya da ürünün bir yerden başka bir yere taşınması ya da aktarılması anlamına gelir. Bu sırada yapılan her türlü hazırlık ve aktarım gibi süreçler de dahil olmak üzere her bir süreç birere lojistik faaliyeti olarak nitelendirilir. Buna bağlı olarak:
Sebze, meyve, et, balık, taze çiçek, balık taşımacılığında ısı kontrollü taşıma yöntemi tercih edilir. Gönderilen ürünlerin tazeliği korunarak istenilen ülkeye ulaştırılır. Hassas dondurulan gıda ürünler, derin donduruculu sıcak hava depolama alanlarında soğuk zincir kırılmadan saklanır. Oden Lojistik; güçlü ekibi ve nitelikli filoları ile müşterilerin ihtiyaçlarını maksimum seviyede karşılamaya devam eder. Bu süreçte hava ve nem kontrolleri sürekli olarak gerçekleştirilir.
Ürünlere uygun olan ısı değerleri raf ömrünü doğrudan etkiler. Her aracın belli başlı standartlara uygun olarak ayarlanarak ürünler yerleştirilir. Özellikle soğuk zincir içerisinde taşınan ürünler için kuru buzlar kullanılır. Sistem ile gıda ürünlerinin rengi, tazeliği ve dokusu büyük ölçüde koruma altına alınır. Bu yüzden ısı kontrollü taşımacılıkta kolay bozulma ihtimali olan ürünlerin yüklenmesi için titiz ve hızlı davranılması gerekir.
Lojistik sektöründe sıcaklık kontörlü, özellikle çok çabuk bozulan ve diğer kargoların taşınması gerektiğinde hayati bir rol oynar. Isı kontrollü taşımacılık gıda ürünleri, ilaç ve diğer sıcaklığa karşı duyarlı olan yüklerin tedarik zinciri boyunca kalitesini ve bütünlüğünü korumasını sağlar.
Sıcaklık kontrolü; taşınan ürünlerin tazeliğini ve kalitesini korumak için kontrollü bir ortam yaratan frigorifik kamyonlar ya da konteyner gibi özel ekipmanların kullanılması sayesinde gerçekleştirilir. Sıcaklığın düzenlenmesi ile beraber ürünlerin bozulma ya da hasar görme riski önemli ölçüde azalır.
Soğuk zincir yönetimi, bu anlamda istenilen sıcaklık koşullarını korumak amacıyla depolamadan nakliye sürecine kadar faaliyetlerin daha dikkatli bir şekilde koordine edilmesini kapsar. Sıcaklık dalgalanmalarını en az seviyeye indirmek ve ürünlerin kalitesini sağlamak amacıyla yükleme, elleçleme, boşaltma ve depolama uygulamalarının her biri lojistik süreci boyunca soğuk zincir yönetimine dâhil kabul edilir.
Ürünlerin istenilen şekilde sapasağlam şekilde taşınabilmesi için birçok endüstri, ürün güvenliğini ve kalitesini garanti altına almak ister. Bu noktada önem arz eden en önemli detay ise ısının kontrol altına almasını sağlamaktır. Bazı sektörler bu konuya dair çok daha fazla duyarlı yaklaşım sergiler. Besin ürünleri belli bir sıcaklık aralığında muhafaza edilmediğinde bozulabilir ya da zarar görebilir. Bu yüzden gıda maddeleri güvenli ve taze şekilde tüketiciye ulaşmalıdır.
Aşılar ve ilaçlar genel olarak belli bir sıcaklık koşulunda muhafaza edilmeye ihtiyaç duyar. Bu sayede ilaçların etkinliği sürdürülebilir. Ayrıca kimya ve biyomedikal gibi sektörlerde ısı kontrolü çok önemli bir konu olarak karşınıza çıkar. Ticari faaliyetlerin sürdürülebilmesi için ısı kontrolü taşıma yöntemleri konusunda çok önemli bir konumda yer alır.
Isı kontrollü lojistik konusunda Türkiye'nin öncü markalarından biri olarak hizmet veren Oden Lojistik; hem ısı kontrollü hem de soğuk zincir lojistiğinde ülkemizin açık ara en büyük servis sağlayıcısı olarak şirketinize özel bir parsiyel taşıma ve dağıtım çözümü sunar. Bu anlamda ürünlerin üretim hattından son tüketiciye ulaşana kadar ideal ısıda taşınması, en üst hijyen standartlarında depolanması ve sağlıklı şekilde sofralara ulaşmasını sağlamak için çalışıyoruz. Soğuk, serin ya da donuk ısı rejimlerinde ya da oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gereken ürünleri zamanında ve hasarsız şekilde teslim etme anlayışıyla yönetirken, tarifeli seferler ile şehir içi dağıtım sistemleri ile sizin adınıza taşıyoruz.
Oden Lojistik; lojistik sektöründe fark yaratan hizmet anlayışı ile rakiplerinden hep bir adım öne çıkan profesyonel bir firmadır. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ile her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam ederken müşteri odaklı çalışma prensibi ile ısı kontrollü taşımacılık konusunda avantaj sağlar. Sizde Oden Lojistik farkını yaşamak için web sitemizi ziyaret edebilir ve iletişim numaralarımızı kullanarak alanında uzman kadromuzla irtibata geçebilirsiniz.