Taşımacılık faaliyetlerinde bulunacak olan kişilerin bazı yetki belgelerine sahip olması gerekir. Yük taşımacılığı yapacak olanlar için Ulaştırma Bakanlığı tarafından zorunlu kılınan yetki belgeleri, K belgeleri olarak isimlendirilir. Bu belgeler, K1 Yetki Belgesi, K2 Yetki Belgesi ve K3 Yetki Belgesi olarak 3’e ayrılır. Yazımızın devamında taşımacılık yapmak isteyenler için K belgeleri hakkında merak edilen soruları yanıtlayacağız.
K1 Belgesi, kişinin sahip olduğu araçlarla ticari taşımacılık faaliyetleri yapmak için alması gereken yetki belgesidir. Yalnızca tüzel kişilere ve gerçek kişilere verilebilen bir belge türüdür. Eğer şirketiniz adi ortaklık vasfı taşıyorsa, bu durumda K belgesi alamazsınız. Üçüncü şahıslar adına kayıtlı olan araçlar için K belgeleri alınmamaktadır.
K1 Belgesi Tonaj Sınırı ve Şoförlere Ait Nitelikler
Bu belge için tonaj sınırı tespit edilirken yalnızca motorlu araçlar dikkate alınmaktadır. Katar ağırlığı 40 tonu geçen yüklerin ağırlık değerleri 40 ton, kamyonlar için azami yüklü ağırlığı 32 tonu geçen yükler için azam, yüklü ağırlığı 32 ton olarak değerlendirilir.
3.500 kg’ı geçmeyen toplam yüklü ağırlığa sahip araçlarda eşya taşıma amacıyla alınan yetki belgesi ücretinde % 75 oranında indirim uygulanır. Eğer firma gerekli olan bu belge olmadan ticari olarak gerçekleştirirse, 1,434 TL para cezası uygulanır.
K1 Yetki Belgesi dahilinde taşımaya konu olan araçları kullanmakla görevli şoförlerde şu nitelikler aranmaktadır:
Ülke sınırları içerisinde ticari amaçla taşımacılık yapmayacak olanların, ticari veya hususi olarak tescil edilmiş taşıtlarla taşıma faaliyetleri gerçekleştirmesi için K2 belgesine sahip olması gerekmektedir. Hem gerçek hem de tüzel vergi mükellefleri K2 yetki belgesi sahipleri olabilir.
K2 belgesinin alınabilmesi için başvuracak olan gerçek ve tüzel kişilerin en az 1 adet – birim taşıta sahip olması gerekir. Bu taşıtlar, kamyon, kamyonet, kırkayak, tır, vb. karayolu araçlarıdır. Eğer belge taleplerinizi kamyonetler için iletecekseniz, bu durumda yetki belgesi ücreti %75 oranında düşmektedir. K2 belgesi 5 yıllık olarak alınır. Bu süre sonunda belgenin yenilenmesi gerekmektedir.
K2 Belgesi için Şoförlerde Aranan Nitelikler