Mikro ihracat; son dönemin en popüler ihracat yöntemlerinden biri olarak karşınıza çıkar. Belli ağırlıkta ve belli değerlerde ürünlerin yurtdışındaki farklı ülkelere satışı olarak bilinen mikro ihracat, klasik ihracat yöntemine göre bazı avantajları ve farklılıkları içerisinde barındırır. Bu farklılıklara en yakından hâkim olmak, doğru adımlar atarak etkili büyüme gösterme yolunda atılan önemli bir adım olacaktır.

Mikro İhracat Nedir?

Mikro ihracat; mini ihracat olarak nitelendirilebilir bir kavramdır. Mikro ihracatın tanımı ise ''yurtdışı ihracat gönderilerinin yetkilendirilen hızlı kargo firmaları ile elektronik ortamda sorunsuz bir şekilde yapılabilmesine imkân veren bir ihracat modeli'' olarak ifade edilebilir. Bu ihracat modeli, yurtdışında düşük ağırlıkta küçük ebatlarda ürünlerin satışını daha kolay hale getirmektir. Klasik ihracat yönteminden farklı olarak mikro ihracatta yurt dışına satış gerçekleştirmek için İhracatçılar Birliği kaydına gerek duyulmaz. Aynı zamanda gümrük müşavirleri hizmetleri veren alanında uzman bir firma ile çalışmaya da ihtiyaç yoktur. Bu yüzden küçük ölçekli ihracat gönderileri için mikro ihracat yöntemi çok yaygın bir şekilde kullanılır.

Mikro ihracat yöntemi, 300 kg ağırlık ve 15 bin Euro değeri geçmeyen, kat-i ve satış için yapılan (yani ticari olan), kısıtlaması bulunmayan ve farklı bir rejime ihtiyaç duyulmayan ihracat işlemlerinin, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yapılması anlamına gelir. Bahsi geçen bu sınırlar içerisinde yer alan bir ürün, sadece yetkili olan teslimat firmalar tarafından düzenlenen ETGB ile yurtdışında bulunan bir müşteriye gönderilebilir. Mikro ihracat mevzuatı, çok fazla sayıda firmanın yurt dışına açılmasını sağlamıştır. Ayrıca bu yöntem ile küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) tarafında yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Mikro ihracat kapsamında yer alan limitli ürünler dışında, kapsam dışında kalan bazı ürünlerde vardır. Sergiye, tamire ya da fuara giden ürünler, ülkeye geri dönmesi gereken eşyaları hediyeler ve bedelsiz numuneler mikro ihracat kapsamı dışında kalır. Denetime tabi olan bazı kimyasal ürünler ve ilaçlar da mikro ihracat ile yurt dışına gönderilemez.

EGBT (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) mikro ihracat için gümrük prosedürlerini ve faaliyetlerini minimize eden bir prosedür şeklidir. Yani ürünün pasaportu olarak da nitelendirilen bir gümrük beyannamesidir. Mikro ihracat kapsamında mikro ihracat gönderileri için gümrük prosedürlerini azaltan ETGB, yetkili ve lisanslı mikro ihracat kargo şirketleri tarafından düzenlenen resmi bir belgedir.

Mikro İhracat Nasıl Yapılır?

Mikro ihracat kapsamında gümrük prosedürleri ve maliyetlerini daha aza indirmek için kullanılan bir beyanname sistemidir. ETGB ile geleneksel ihracat prosedürlerinde gereken gümrük müşavirliği hizmetlerine gerek yoktur ve E-ticaret Gümrük Beyannamesi ile yurt dışına satışı yapılan ürünlerin gümrük beyannamesi için aracı bir gümrük firması ile anlaşma yapmaya da gerek kalmaz. Bu belge ile mikro ihracat yapmak isteyen firmalar, ürünü yetkili mikro ihracat kargo şirketine teslim eder. Kargo firması ise ürün için ETGB düzenler ve resmi makamlara gönderimi gerçekleştirir. Mikro ihracat firması, ETGB sorgulaması yaparak ürünün gümrükle alakalı tüm süreçlerini görebilir.

Mikro ihracat kapsamında gönderilmesi gereken bazı evraklar vardır. Bu evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Dolaylı temsil Yetki Belgesi( bir defaya mahsus verilir),
  • İhracat Bilgi Formu,
  • E-Arşiv Fatura ya da Maliye Onaylı Fatura (E-fatura kabul edilmesi. Fatura içerisinde detaylı içerik tanıtımı ve GTIP kodu olması şarttır.)
  • İngilizce fatura (Proforma/Commercial İnvoice)

Diğer yandan gönderici firmanın gümrük sisteminde ''ihracatçı'' olarak mutlaka kayıt yaptırması gerekir. Bu kayıt işlemleri E-Devlet üzerinden online olarak da yapılabilir.

Mikro ihracat kapsamında yurt dışına gönderimi yapılacak ürünler için E-Arşiv Fatura ve Maliye onaylı Fatura düzenlenmesi gerekir. Mikro ihracat faturasında olması gereken zorunlu bilgiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Gönderici firmanın tam ünvanı, vergi dairesi, vergi numarası ve adresi,
  • Alıcı firmanın tam ünvanı, adres bilgisi, vergi dairesi ve vergi numarası,
  • İmza ile kaşe,
  • Fatura numarası,
  • Fatura tipi,
  • Fatura tarihi,
  • Düzenleme tarihi ve zamanı,
  • Gönderinin teslim edilme şekli (DAP vs.)
  • Ürünün menşei. Eğer ürünlerin menşei farklı ülkelerde ise her ülke için ürünler ayrı ayrı belirtilmelidir.

Mikro ihracat faturasında zorunlu olan bilgiler ile beraber dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu detaylar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Adres bilgilerinde ülke ismi mutlaka yer almalıdır,
  • Sisteme entegre olan kaşe ve imza yoksa fatura çıktısı üzerinde ıslak imza ve kaşenin iletilmesi zorunlu kabul edilir,
  • Faturanın logo kısmında e-fatura yazarak, senaryo kısmında ise e-arşiv fatura yazılması durumunda fatura kabul edilir,
  • Sigorta ve navlun gönderici tarafından ödendiği takdirde, faturada bu durum ayrı ayrı kalemlerde belirtilmelidir,
  • Mikro ihracatlar da E-Arşiv fatura ya da matbu fatura ile mikro ihracat çıkışının yapılmış olması gerekir. E-fatura ile mikro ihracat çıkışının yapılması mümkün değildir. E-fatura ile gönderim yapılabilmesi için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ETGB sistemi kullanılarak E-Fatura sisteminin entegre şekilde çalışması gerçekleştirildikten sonra, ETGB ile mikro ihracatlarda e-fatura kullanımı yapılabilir,
  • Fatura üzerinde ''gümrükleme hizmet bedeli'' gibi ek kalemler yazılmaz. Yalnızca eşya bedeli, banka komisyonu, navlun, sigorta, banka komisyonu ile paketleme bedellerinin yazılması mümkündür,
  • Mikro ihracat faturası, çıktısını aldıktan sonra ıslak kaşe ve imzalı şekilde teslim edilmelidir,
  • Gönderi ile beraber verilecek olan resmi fatura, proforma faturanın değer ve içerikleri ile mutlaka uyumlu olmalıdır,
  • İhracat faturalarında KDV eklenmemesi gerekir,
  • Fatura üzerinde GTİP ve menşe bilgileri ile beraber Türkçe tanımı mutlaka belirtilmiş olmalıdır.

Mikro İhracat Avantajları

Mikro ihracat; yasal düzenlemeler ile beraber KDV iadesi ve diğer ihracat teşvikleri kullanımı açısından en pratik ihracat çözümüdür. Mikro ihracat kapsamında belirlenen limitlerde yalnızca bedelli ihracat gönderilerinin gümrük beyanı, operatör şirketleri tarafından gerçekleştirilir. Belirlenen bu limitlerdeki gönderiler, hızlı kargo firması tarafından hiçbir noter vekâleti gerekmeden ''ihracat'' olarak gümrük sistemine kaydedilir.

Mikro ihracatın temel avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Gümrük müşavirliğine dair bir hizmet bedeli oluşmaz,
  • Çıkış ambar ücreti gerekmez,
  • Noter tasdikli vekâletnameye gerek yoktur,
  • İhracatçılar Birliği kaydı aranmaz,
  • KDV iadesi alınır.

Mikro ihracat ile gümrük müşavirliği, vekâletname ve çıkış ambar ücreti için noter ücreti gibi masraflarından tasarruf elde edilmesi mümkündür. Masraf tasarruflarına ek olarak KDV iadesi teşviklerinden faydalanılması da söz konusudur. Ayrıca bu işlemler elektronik ortamda yapıldığı için zamandan büyük ölçüde tasarruf edilir ve dosya saklama sorunu pratik şekilde çözülür.

Mikro ihracat için fatura kesmek ve vergi bildirimleri sunmak gerekir. Bunun için ise bir şirket kurulması şarttır. Mikro ihracat için sadece bir şahıs şirketi kurmak yeterlidir. Diğer şirket türleri ile mikro ihracat yapılması mümkündür. Maliyeye vergi bildirimi yapmayan gerçek kişiler ise kanunen mikro ihracat yapma hakkına sahip değildir. Aksi durumda kanuni yaptırımlar uygulanması gerekebilir. Mikro ihracat ile geleneksel ihracat arasında bilinen en temel fark ise yurt dışına gönderilecek ürünlerle alakalı konulan limitlerdir. Geleneksel ihracatta olmasa bile, mikro ihracatta gönderilen limitlidir.

Ayrıca mikro ihracat kargo prosedürleri, lisanslı ekspres kargo şirketine ait kabul edilir. Yani mikro ihracatla alakalı olan tüm Lojistik süreci yetkili bir kargo şirketi tarafından yürütülür. Mikro ihracat kapsamı dışında kalan ve çeşitli prosedürler gerektiren hizmet ya da ürünler ise buna dâhil değildir.

Oden Lojistik; söz konusu mikro ihracat gibi dış ticarette önem arz eden konular olduğunda üst düzey kalite standartlarında hizmet prensibi ile ön plana çıkar. Uzun yıllardır sektörde verdiği nitelikli hizmetlerle her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eden firmamız için öncelikli olan müşteri memnuniyetidir. Sizde Oden Lojistik kalitesi ile etkili bir dış ticaret deneyimi yaşamak ve uzun vadede büyümek istiyorsanız hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman kadromuzla irtibata geçebilirsiniz.

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!