Her ne kadar ilk bakışta aynı gibi gözükse de, paket ve yük lojistiği birbirinden tamamen farklı iki terimdir. Lojistik sektörüne henüz yeni adım atmış olanlar için oldukça kafa karıştırıcı olan bu durumu, yazının devamında sizler için izah edeceğiz.

E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan herhangi bir kişinin kapısına teslim edilen ürüne "paket" diyebiliriz. Peki, hiç düşündünüz mü bu paketler nereden geliyor? Tabii ki, paketlerin bir araya gelerek oluşturduğu yüklerden, bu yüklerin yüklendiği paletlerden, tırlardan ve hatta bazen gemi konteynerlerinden.

Uluslararası ticaretin gelişen teknoloji ve ulaşım araçlarıyla her geçen gün daha da hız kazanması, şirketlerin bu alana yeni yatırımlar yapmalarını teşvik etti. Bugün birçok e-ticaret platformu, ürünlerini müşterilerine ertesi gün ulaştırmak için kendi lojistik operasyonlarını başlatmış durumda. Yeri geldiğinde hava, deniz, kara ve tren yollarını kullanmaktan çekinmeyen firmalar, özellikle paket ve yük taşımacılığı alanında faaliyet gösteriyorlar.

Peki bu iki terim arasındaki fark nedir? Dahası, gerçekten bir fark var mı? Gelin, hep beraber bu soruların cevaplarını arayalım. Yazının devamını okudukça, siz de bu konu hakkında merak ettiklerinizi öğrenmiş olacaksınız.

Paket Lojistiği ve Yük Lojistiği

Yük, isminden de anlaşılacağı gibi, toplu olarak bir araya getirilen kargoların tamamına denir. Öte yandan, paket lojistiği ise tek tek gönderilen, küçük paketler için kullanılan bir terimdir. Bu iki kavram birbirinden farklıdır. İlerleyen paragraflarda bu iki lojistik türünü daha detaylı irdeleyecek ve temel farklarına ilişkin sizi bilgilendireceğiz.

Paket Lojistiği Nedir?

E-ticaret siteleri, Instagram butikleri veya kargo gönderimi yapan herhangi bir kişinin karşı taraftaki bireysel alıcı için göndermiş olduğu küçük paketler, paket lojistiğine girer. Ağırlığı en fazla 50 ila 70 kilogram arasında değişen bu yükler, çoğu zaman elle taşınabilecek kadar hafiftir. Kargo toplama merkezlerine vardıktan sonra konveyör bantları tarafından istiflenen bu paketler, hedef mahalle veya semtteki kargo şubesine doğru yola çıkacak olan araçlara yüklenir. Kuryeler tarafından müşterinin kapısına kadar taşınır ve elden SMS onayı veya imza ile teslim edilir.

Depo alanından yola çıkan bir paketin müşteriye ulaşması sürecinin tamamı paket lojistiği olarak adlandırılabilir. Paket veya parsel gönderimi e-ticaret siteleri ve yedek parça tedarikçileri gibi birçok farklı sektördeki işletme tarafından gerçekleştirilir.

Paket lojistiğinin en büyük avantajı, müşteriler için hızlı ve dakik bir teslimat çözümü sunmasıdır. Sonuç olarak, alıcılar internetten verdikleri siparişleri ertesi gün teslim alabilmektedirler. Hatta bazen, evde olmayacaklarını erkenden belirttiklerinde, teslimat noktalarına ürün teslimi dahi sağlanabiliyor. Bu durumda, e-ticaret siteleri paket lojistiğini omuzlayan önemli bir konumda bulunmaktadır.

Yük taşımacılığının aksine paket lojistiği daha çok bireysel müşterilere hitap eder. Boyutu ve ağırlığı görece daha ufak olan ürünler için kullanılır.

Aynı anda birden fazla ürünü tek bir müşteriye ulaştırmak için de yine paket lojistiğinden faydalanılabilir. Ancak, bu lojistik türünün olumsuz tarafı, ürünlerin sağlamlığını her zaman koruyabilmenin zor oluşudur. Neticede, paketler paletler gibi streçlenmiş ve bir araya getirilmiş şekilde taşınmamaktadır. Bu da kargoların nakliye halindeyken, araca yüklenip indirilirken veya tasnif merkezinde ayrıştırılırken kırılmasına veya zarar görmesine yol açabilir.

Bu gibi durumlarda müşteri parasını e-ticaret sitesinden geri alırken satıcılar da kargo şirketinden tazmin yoluna giderler. Haricinde paket lojistiğin öne çıkan özelliklerini aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:

  • Boyut olarak küçük, ağırlık olarak da hafif ürünler taşınır
  • Tek bir paketin ağırlığı en fazla 60 kilogram civarındadır
  • Paket dağıtımı şehir merkezinden ilçelere kamyonla, oradan da küçük ticari araçlarla müşterilere dağıtılır. Rota ve güzergah önceden belirlenmiştir
  • Paketlerin ağırlık ve ebatına göre değişmekle birlikte bir kamyon 50 ila 100 paket arası yük taşıyabilir

Yük Lojistiği Nedir?

Evet, gelelim bir diğer alternatif taşımacılık yöntemi olan yük lojistiğine.

Toplu olarak ürünlerinizi A noktasından B noktasına nakletmek istediğinizde yapmış olduğunuz şey aslında budur: Yük lojistiği. Tek seferde en az 100'den fazla ürünün nakliyesini yaparak zaman, para ve enerji tasarrufu yapabilmeniz mümkündür. Zaten bu yüzden olsa gerek, son dönemde yük lojistiği inanılmaz revaçta.

Yük lojistiği ile sık karıştırılan paket lojistiği arasındaki en önemli fark taşınacak malzemelerin ağırlığı, miktarı ve boyutu söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Öyle ki yük lojistiği söz konusu olduğunda paket lojistiği yapan firmalar tarafından yönetilemeyecek kadar fazla malzeme taşınır. Genel itibariyle de 70 kilo ve üzeri ağırlıkta olan kargolar "yük lojistiği" kapsamında değerlendirilir. Paletlere yerleştirilen ve bu şekilde yüklenip indirilen yükler, böylelikle nakliye aşamasında daha az zarar görmüş olurlar. Ancak tabii bu başlarına herhangi bir olumsuz durum gelmeyeceği anlamına da gelmiyor.

Peki yük lojistiği dendiği zaman hangi ürünler aklımıza gelmeli? Ağırlığı fazla olan, toplu taşınması gereken ve bireysel müşterilere hitap etmeyen ürünler bunlara dahildir. Kısaca derlemek gerekirse yük lojistiğine söz konusu malzemeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Tarım ürünleri, sebze ve meyveler, bitkiler
  • Koli şeklinde paketlenmiş içecekler, meyve suyu ve içkiler
  • Derin dondurucu, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar
  • Elektrikli budama aleti ve çim biçme makinesi gibi bahçecilik ekipmanları
  • Tehlikeli her türden madde
  • Karton
  • Toptan e-ticaret malzemeleri
  • Toplu kedi ve köpek mamaları
  • Tıbbî malzemeler, temizlik ve hijyen malzemeleri
  • Bilgisayar, IT ürünleri ve diğer ekipmanlar
  • Sıvı ve gazlar
  • Araba parçaları
  • Sanayi ekipmanları ve makineler, bunların yedek parçaları
  • İnşaat malzemeleri
  • Çelik ürünleri
  • Paletlenmiş her türden malzeme
  • Mobilya, spor salonu ekipmanları

Örnekler çoğaltılabilir. Toplu halde taşınması gereken, genelde iki depolama merkezi arasında yer değiştiren ve alıcısı son tüketici olmayan ürünlere "yük" diyebiliriz. Bunların taşınması işlemi de yük lojistiği olarak literatürde geçer. Taşımacılık sektörüyle ilgilenen dev firmalar genelde paket yerine yük taşımacılığı yapar. Şehir merkezlerinde faaliyet gösteren kargo şirketlerinin uzmanlık alanı ise nihai tüketiciye paket teslimatı yapmaktır. Aras, MNG, Yurtiçi ve Sürat Kargo gibi firmalar bu meyanda örnek gösterilebilir.

Günümüzde birçok kargo firması paket ve yük taşıması yaparak müşterilerine çözüm sunmaya devam ediyor. Oden Lojistik bünyesindeki uzman personel sayesinde sizler de gerek paket gerekse yük taşımacılığı hizmeti alabilir, ürünlerinizi çok uygun ücretlerle kapıdan kapıya teslim ettirebilirsiniz.

Paket ve Yük Lojistiği Arasındaki Farklar Nelerdir?

Daha önce de belirttiğimiz üzere paket ve yük lojistiği birbirinden tamamen farklıdır. Her ne kadar benzer yönleri olsa da iki ayrı amaca hizmet ederler. Aralarındaki en önemli fark ise paketlerin bireysel, yüklerinse kurumsal müşterilere hitap ediyor oluşudur. Paket teslimat dağıtım noktalarından müşterilerin kapılarına kadar teslim edilirken, yük lojistiğinde toplu halde ürün nakliyesi sağlanır.

Siz de topluca, palet şeklinde ürünlerin nakledilmesine ihtiyaç duyuyorsanız yük lojistiği hizmeti almak için Oden Lojistik ile irtibata geçebilirsiniz. Mutlu müşterilerimiz arasındaki yerinizi bugün alın ve lojistik sektöründe ürettiğimiz akılcı çözümlerden siz de faydalanın!

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!