Soğuk hava taşımacılığı, ilaç ve gıda ürünlerinin güvenli transferi için çok önemli bir yere sahiptir. Bu hassas faaliyetleri yürütürken, soğuk zincir lojistiğinin görevi son derece büyüktür. İşletme ve kurumlar artık sadece standart taşımacılık şekilleriyle hareket etmenin yanı sıra, sektörel anlamda ihtiyaç şeklinde değerlendirilmeye müsait faaliyetlere de çok fazla odaklanırlar.
Lojistik sektörü, bu anlamda içerisinde birbirinden farklı uygulamanın bulunduğu, özellikle de teknolojik desteklerin söz konusu olmasıyla birlikte lojistik faaliyetlerin çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Bu sebeple işletmeler ihtiyaçlar doğrultusunda sadece bilindik taşıma şekilleri ile sınırlı kalmayıp, ihtiyaçları göz önünde bulundurularak önemli sayılan faaliyetlere odaklanarak çalışma alanlarını çeşitlendiriyorlar.
Yenilikçi taşımacılık alanında dikkat çeken, bu süreçte dünya genelinde de önemli bir yere sahip olduğu belirtilen soğuk zincir taşımacılığı, işletmelerin ve devletin üzerinde çalışmalar sürdürdüğü yeni bir taşımacılık alanı olarak karşınıza çıkar. Soğuk hava taşımacılığı, temelinde bir ürünün, gıda ya da ilacın, depolanma işlemi sonrasında bir yerden diğer yere taşınma aşamasında, yüksek basınçtan ve aşırı sıcaklıktan korunması, aynı zamanda taşıma esnasında depolarda da uygulandığı üzere soğuk hava koruması altında transfer edildiği anlamına gelmektedir.
Bununla birlikte soğuk zincir lojistiği, soğuk hava desteğine ihtiyaç duyduğu bilinen ürünlerin depolarda kullanılan soğuk hava sistemlerinin, aynı şekilde taşıma sürecinde de kullanılmasıdır. Bu sayede ürünler artan bekleme süreleri ve uzayan mesafelere rağmen dayanıklılığın artması hedeflenir. Elektronik unsurlarla birlikte tercih edilen soğuk zincir uygulamaları, çoğunluk olarak taşıma firmalarının kullanmış olduğu taşımacılık araçlarının dayanıklı ve nitelikli özelliklere sahip olmasına bağlıdır. Aslında bir diğer ifadeyle soğuk hava deposu görevi gören bu araçların, içerisine yerleştirilen ilaç malzemeleri ve gıda gibi ürünlerin uzun süre boyunca, yüksek bir kondisyonla korunmak konusunda çok güçlü bir yapıya sahip olduğu söylenebilir.
Teknolojik uyum çerçevesi içerisinde yürütülen bu soğuk zincir faaliyetleri, ilaç ve gıda güvenilirliği için çok hassas bir yere sahiptir. Soğuk zincir lojistiğinde dikkat edilmesi gereken nokta, ürünlerin hangi seviyede soğuk zincir desteğine ihtiyaç duyduğu ve ürünlerin taşımacılık konusunda benimsenmesi gereken taşıma ve koruma faaliyetinin, elektronik unsurlardan gerekli desteği alarak sürdürülmesidir. Soğuk hava taşımacılığına uygun çalışmalar yapan firmalar, olabildiğinde düşük bir ısı seviyesinde, ancak bu düşük ısı seviyesinde bile ürünlere zarar vermeyecek şekilde bir taşıma sistemi geliştirmeyi hedeflemektedir.
Bu taşımacılık söz konusu olduğunda, sıcaklık derecesinin rutin olarak kontrol edilmesi çok önemlidir. 2017 yılında, Avustralya Gıda ve Marketçilik Konseyi’nin dünya genelindeki tüm veriler baz alarak yapmış olduğu araştırmalar doğrultusunda, soğuk zincir taşımacılığına karşı algıların ve tüm değerlendirmelerin belli bir noktada değişime uğradığı belirtilmiştir.
Konseyden çıkan raporda yazan bilgilere göre, soğuk zincir taşımacılığı yalnızca bir lojistik sürecini ifade etmemektedir. Bunun çok ötesinde, soğuk zincir taşımacılığı aslında ürünlerin ilk olarak üretim sahasından çıkışıyla aktif bir şekilde çalışmaya başlar. Bu sayede sonuç olarak kullanıcıya varana kadar geçen süre zarfında ürünlerin muhafaza edilmesi, taşınması ve saklanması adına bahsi geçen tüm faaliyetleri içerisinde barındırır. Bu uygulama açısından oldukça hassas yürütülmesi gereken bir süreci temsil eder.
Bu bilgilere göre soğuk zincir lojistiğinde, sıcaklık seviyesinin ayarlanması ile birlikte sıcaklık derecesinin sıklıkla kontrol edilmesi gerekmektedir. İşletmeler, ürünler sabit şekilde depolarda koruma altında bulunduğu süre içerisinde sıcaklık seviyesini kontrol etmek zor olmasa bile, taşıma sırasında bu sürecin kontrol altında tutulması çok daha zor bir hale gelebilmektedir. Ayrıca soğuk zincir taşımacılığında, zaman çok kritik bir yere sahiptir.
Ürünler taşınırken kullanılan araçların dayanıklılık derecesi ve süresi çok fazla olarak bilinse bile, taşıma işleminin zamanında yapılması ve ürünlerin bir yerden diğer yere taşınma sürecinin gereken zaman zarfında yapılması, bu ürünlerin dayanıklılığı açısından çok önemli bir yere sahiptir. Taşımacılık firmalarının sahip olduğu ve soğuk hava taşımacılığı için tercih ettikleri araçlar her ne kadar donanımlı şekilde tasarlanmış olsalar bile, bu araçların ürünlerin canlılığını, tazeliğini ve kullanılabilirliğini devam ettirebilmesi için belirli bir zaman diliminin mevcut olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle sürecin titizlikle yürütülmesi ve gerekli önlemlerin itinayla alınmış olması gerekir.
Taşımacılık firmaları uzaktan takip ve müdahale söz konusu olduğundan beri, soğuk zincir lojistiğini uzaktan takip edebilir hale gelmiştir. Bu mekanizmaya sahip olmak, üretici ve taşıyıcı işletmeler için büyük avantajları beraberinde getirmiştir. Uzaktan takip edilen soğuk hava taşıma araçları, özellikle ısıyla alakalı sorunlar ortaya çıktığında uzaktan müdahale ederek kısa süre içerisinde sorunu çözüme ulaştırabilirler.
Önceki dönemlerde yalnızca taşımayı gerçekleştiren görevlinin ya da depo görevli yetkililerinin inisiyatifine bırakılan bu süreç, günümüzde yetkili kişiler tarafından uzaktan kontrol edilebilir olmuştur. Buda taşıma sürecine dair ortaya çıkabilecek sorunların önüne daha erken ve hızlı bir şekilde geçilmesini sağlamıştır.
Taşıyıcı ve üretici olan işletmeler soğuk taşımacılıkta sağlık standartları dâhilinde başarılı bir şekilde taşıma işlemini sonlandırmaya odaklasalar bile, kullanılan teknoloji araçların, ambalaj sistemlerinin ya da nitelikli çalışan eksikliğinin ortaya çıkardığı aksilikler sonucu her yıl, özellikle de gıda ve ilaç ürünlerinde çok ciddi kayıplar yaşandığı söylenebilir.
Soğuk zincir taşımacılığı ile taşınan ürünler, eşit seviyede bir tehdit unsuru olsa bile, bu durum işletme ve ülke ekonomisi söz konusu olduğunda finansal olarak zarara uğramasına neden olabilir. Ayrıca sadece bununla kalmayıp, sağlıklı bir şekilde yürütülmeyen soğuk hava taşımacılık işlemi aynı zamanda insan sağlığını da büyük oranda tehlikeye atabilir.
Bu soğuk zincir sisteminde yanlış adımların atılmasından kaynaklanan kayıplar, sadece gıda ya da ilaç malzemeleriyle sınırlı değildir. Olası bir aksilik halinde elektrik tüketimi, işgücü ve tarım faaliyetleri gibi pek çok konuda zarara uğramak söz konusu olabilir. Bu kayıpların yaşanmasının önüne geçmek için ulusal ve uluslararası anlamda yapılan soğuk zincir taşımacılığı uygulamalarının tekrardan gözden geçirilmesi, sistemde yer alan nitelik bulunmayan unsur ve tüm uygulamaların sistemin dışına çıkarılması gerekir.
Toplu bir şekilde ülke ekonomisine verdiği zarar göz önünde bulundurulduğunda, soğuk hava taşımacılığında direkt olarak tehdit unsuru olan tüm üretim hedefli, teknolojik ve insan odaklı uygulama sistemlerinin, sektörün gerektirdiği şartlara uygun hale getirilmesi gerekir.
Lojistik sektöründe çalıştığınız firmanın güvenilir olması, ulusal ve uluslararası ticarette her zaman başarılı olmanızın ve rakiplerinden bir adım önde olmanın anahtarıdır. Oden Lojistik, bu anlamda aradığınız üst düzey kalite standartlarını tüm lojistik hizmetleri söz konusu olduğu gibi, soğuk hava taşımacılığında da bulabileceğiniz profesyonel bir firmadır.
Akılcı lojistik çözümleri bir arada bulabileceğiniz Oden Lojistik için müşteri memnuniyeti herşeyden önceliklidir. Bu yüzden sizin istek ve ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde analiz eden firmamız, bu ihtiyaçlar doğrultusunda nitelikli hizmet vermeye devam etmektedir. Güvenilir, alanında uzman kadromuz ile uluslararası ticarette başarıyı yakalamak ve sürdürmek Oden Lojistik farkı sayesinde artık çok kolay. Sizde şimdi uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesini bizzat deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarından bize ulaşabilirsiniz. Oden Lojistik, lojistikte bir adım öne geçmek artık sadece bir tık uzağınızda.