Teknoloji ile değişen ve gelişen dünyada her sektör dijitalleşme yolunda adım adım ilerlemektedir. Bir ürünün üreticiden tüketiciye kadar var olan yolunu belirleyen ve yöneten tedarik zinciri, teknolojiden bağımsız düşünülemeyecek bir sektördür. Tedarik zincirinin dijitalleşmesi ile üreticiler ürünlerini dünyanın her yerine tanıtma imkanına sahip olmuştur. Bu küreselleşme ile artan karmaşık müşteri ağı, artan müşteri beklentileri ve artan çeşitlilik dijitalleşme ile kontrol edilebilir ve geliştirilebilir bir seviyeye gelmektedir.
Günümüz dünyasında değişim oldukça hızlıdır ve tedarik zinciri bu değişimden en çok etkilenen sektörlerden biridir. Tedarik zinciri bu değişimlere çok hızlı ayak uydurmalı ve takip edebilmelidir. Dijitalleşme ile çeviklik kazanacak olan tedarik zinciri, değişimlere hızla uyum sağlayabilir ve gelişmeleri yakından takip edebilir. Gün geçtikçe güçleşen rekabet koşulları, teknolojinin hızlı gelişimi, tedarik zinciri ağlarının genişlemesi ve karmaşıklaşması, gönderilen ürünlerin dayanıklılık süresinin azalması gibi sebepler tedarik zinciri stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini göz önüne sürmektedir.
Önceleri elle, bakkal hesabı usulü tutulan bu tedarik zinciri yönetimini artık bu yöntemle devam ettirmek mümkün değildir. Lojistikle doğrudan bağlantısı olan bu sektörün gelişen teknolojiye ayak uydurması zorunludur. Böylece yurt dışına gönderilen bir ürünün gönderiminden kargolanmasına, transferi sürecindeki anlık durumuna ve teslimine kadar her adımdan anlık hızlıca haberdar olabilir ve müşteriyi haberdar edebilir. E- fatura gönderimi, internet alışverişi, akıllı sözleşme, dijital imza gibi uygulamalar tedarik zincirindeki dijitalleşmeye örnek uygulamalardır.
Tedarik zincirinde dijitalleşme, tedarik zinciri sürecinde fiziksel olarak varlığı belli olmayan fakat işlemsel olarak çok önemli olan çevrimiçi unsurlardır. Şirketler önceleri kağıt kalem kullanarak takip ettikleri süreçleri dijital sistemlerde takip ederek, yazılım ile gerçekleştirilen sistemleri kullanmaya başlamışlardır. Fakat bu değişim yalnızca kağıt kullanımının ortadan kalkması ve bilgilerin elektronik ortama dökülmesi ile sınırlı değildir. Tedarik zincirinin gerçek anlamda dijitalleşmesi için tüm süreçler yeniden yapılandırılarak gereksiz olan aşamalar kaldırılmalı ve sonuca hızlıca ulaşılabilecek sistemler kurulmalıdır.
Verilerin yedeklendiği sistemler, internet alışverişleri, e-fatura gibi sistemleri kullanmak ve süreci bu uygulamalardan takip etmek tedarik zincirinin dijitalleşmesi için gereken adımlardır. Oden Lojistik olarak, tedarik zinciri yönetimini en güvenilir ve kaliteli şekilde yapabilmek için sizlere yol gösteriyoruz.