Zehirli maddeler olarak kabul gören tehlikeli maddeler, nakliye sırasında veya kullanılırken doğru şartlar altında tutulmazsa, hayvan ve insan sağlığına zararlı, çevre için risk taşıyan saf kimyasallar, radyoaktif maddeler ve nesneler olabilir.
Tehlikeli maddelerin sınıflandırılması, tehlikeli madde taşımacılığı da düzenleyici çerçeveler dâhilinde, o maddenin neden olabileceği niteliklere göre, her bir maddenin sınıflandırıldığı bir sistem kullanılır. İçerisinde barındırdığı maddelere ve türüne göre farklı sınıflara ayrılmış tehlikeli maddeler, o maddenin neden olabileceği tehlikelere göre sınıflandırılmaktadır.
Zehirli maddeler sınıfına dâhil olan gazlar, 50 c veya daha yüksek seviyede, buhar basıncını taşıyan veya genel atmosfer basıncı olan 20 c’de tamamen gaz halini alan ve bu maddeleri içerisinde barındıran maddelerdir. Yanıcı gazlar ve zehirli gazlar, nakliye sırasında insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek niteliklerde hazır hale getirilmelidir.
Gazların yanıcılıkları, boğucu olma ihtimali veya gaz özelliğine göre oksitlenme kabiliyeti, aynı zamanda insanların üzerinde toksisiteleri, aşındırıldıklarıyla sebebiyle yanıcı gazlar olarak çok ciddi tehlikeler oluşturur.
Yanıcı sıvılar ise 60-65 C Den yüksek derecede olmayan sıcaklıklarda taşınan ve maksimum taşıma sıcaklığına sahip veya bu sıcaklığın altında bir ısıya sahip yanıcı ve buhar çıkan maddelerdir. Yanıcı sıvı maddelerin, uçucu ve yanıcı özellikleri, ciddi derecede alevlenmelerle ve bu alevlerin yayılma olasılığı sebebiyle, transfer sırasında ciddi tehlikelere neden olabilir.
Tehlikeli madde sınıfları arasında yer alan yanıcı katılar, lojistik firması tarafından nakliye edilirken, karşılaşılan olumsuz durumlarda kolayca uyuşabilen, sürtünerek bir takım patlayıcılara maruz kalabilen, bu reaktif maddeler sebebiyle herhangi bir yangına sebep olabilecek ya da katkı sağlayabilecek malzemelerdir.
Denizyolu taşımacılığı ile nakliye edilmesi planlanan tehlikeli madde sınıflarının, Code Uluslararası bir kod olan IMDG kodunun alınmış olması şarttır. Bu kod, denizyolu taşımacılığı faaliyetini, diğer tüm taşımacılık faaliyetleriyle bir uyum içinde olmasına, çevreye herhangi bir zarar vermeden veya olası bir zararı en az seviyeye indirgeyerek, hızlı, güvenli ve çok daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli hükümleri içerir. İnternational maritime tarafından şart koşulan bu kod, tehlikeli maddelerin güvenli şekilde transfer edilebilmesi için son derece önemlidir.
Denizyolu taşımacılığı ile bir maddeyi ya da malzemeyi, bir noktadan diğer bir noktaya daha az zahmetle ve maliyetle transfer etmek için profesyonel bir Lojistik firmasından hizmet almalısınız. Oden Lojistik, denizyolu taşımacılığı ve lojistik sektörüne dair tüm ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde analiz eder ve akılcı çözümler sunarak hem zamandan, hem de nakitten tasarruf etmenizi sağlar.
Oden Lojistik 2012 yılından beri, müşteri memnuniyetini son derece önemseyen, geniş acente ağı sayesinde uluslararası konteyner forwarding hizmetini, büyük bir özveriyle gerçekleştirir. Sizde hemen şimdi Oden Lojistik ile kalite farkını deneyimleyin.