Tersine lojistik; en genel tabiriyle yarı mamul ya da malzeme durumundaki ürünlerin geri dönüşümü, bakım ve tamirinin yapılması amacıyla değer kazanması ya da uygun şartları sağlayarak bertaraf edilmesi olarak nitelendirilebilir. Geri kazandırma ve çevreye herhangi bir zarar vermeyecek olan ürünleri bertaraf etme faaliyetlerinin tamamını içine alan tersine lojistik sürecini ulusal ve uluslararası standartlara ve hizmetin amacına göre planlar, uygular ve sorunsuz bir şekilde kontrol altında tutabilir.

Tersine Lojistiğin Tanımı Nedir?

Tersine lojistik; hammadde, yarı mamul, nihai ürün ve ilgili bilgilerin tüketim aşamasından orijin noktasına kadar değer kazanımı ya da uygun koşullarda yok edilmesini sağlamak için etkin akışının uygulama, planlama ve kontrol edilmesi olarak tanımlanır. Tersine lojistik sürecinin faydaları ise ekonomik, ekolojik ve yasal yarar olmak üzere üç farklı gruba ayrılır. Bu noktada otoriteler tarafından yürürlüğe konulan uygulama ve yasaların, ürünlerin geri toplanmasını ve tekrar gözden geçirilmesini zorunlu hale getirilmesini söz konusu kılar.

Tersine Lojistik ( Reserve Logistics) Nedir

Tersine lojistiğin ekonomik faydaları arasından en önemlisi yeni üretilecek olan ürün ya da ham maddeler için sarf edilen enerji ve iş yükünün geri dönüşüm faaliyetleri sayesinde azaltılması şeklindedir. Enerji, işgücü ve ekonomik faydaların ortaya çıkmasının doğal bir sonucu olarak çevreye zarar verebilecek olan atıkları geri dönüştürülmesi ya da bir daha zarar vermeyecek şekilde yok edilmesini sağlamak gerekir. Bu sayede ekolojik fayda da net bir şekilde açığa çıkacaktır.

Tersine Lojistik Özellikleri

Tersine lojistik faaliyetleri; ürünlerin geri dönüştürülerek tekrar kullanılması ya da ortadan tamamen kaldırılmasını gerektiren durumlarda, bu ürünlerin çevreye herhangi bir zarar vermeden toplanması için son derece önemlidir. Bu noktada ise ilk olarak akıllara gelen tersine lojistik türleri ise ürünlerin geri kazandırılması, geri dönüştürülmesi, materyallerin yeniden kullanılması, atıkların kurallara uygun şekilde imha edilmesi, bakım ve tamir faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi olarak sıralanabilir. Tersine lojistik faaliyetlerini günümüzde en fazla uygulayan sektörler ise kimya, otomotiv, ilaç, demir-çelik, e-ticaret, elektronik ve iş makineleri endüstrisi olarak sıralanabilir.

Tersine lojistik işlemlerinde takip edilen adımlar ilk olarak geri dönüşüm, kurumsal sosyal sorumluluk, müşteri ilişkilerinin iyileştirilmesi, çevresel ve yasal sorumlulukların eksiksiz şekilde yerine getirilmesini sağlamaktır. Söz konusu olan bu geri kazanım ile beraber kullanım ömrünü tamamlayan ya da kullanım sırasında değerini kaybeden birçok ürün uygun süreçleri tamamladıktan sonra yok olmak yerine geri kazandırılır.

Özellikle yeni tüketim koşullarında ürünler kullanım ömrü içerisinde ola bile eski popülerliğini kaybettiği anda geri kazandırma aracılığı ile yeniden değerlendirmeye alınabilir. Bu geri kazanım sayesinde yeni bir ürün üretiminde kullanılacak olan hammadde, enerji ve işçilik gibi maliyetler azaltıldığı için ekonomik anlamda avantaj sağlar. Tüm bunların yanı sıra tersine lojistik ile çevresel sorumlulukların büyük ölçüde yerine getirildiği ifade edilebilir.

Tersine lojistik süreci; ürünlerin sahip olduğu değeri koruyarak uygun şekilde tekrar kullanılmasını ya da yok edilmesini sağlamak tüketimden üretime doğru olan akış içerisinde gereken yönetim ve planlamanın yapılması olarak ifade edilebilir. Ürünlerin yok edilmesi kadar geri dönüştürülmesi ve tekrar kullanıma sunulması açısından çok önemli bir konumda yer alan tersine lojistik alanında uzman ekipler tarafından büyük bir özenle sürdürülür. Ürünün tedarik aşamasında herhangi bir zarar görmesi, kalite kontrol sürecinde talep edilen standartları sağlamaması, teslimatın eksik, hasarlı ya da yanlış bir şekilde gerçekleşmesi, ürünün tüketim ömrünün dolması, tamir amaçlı bazı geri dönüşlerin yapılması, ürünün herhangi bir nedenden kaynaklı yeniden değerlendirilmesinin yapılması ve zararlı maddelerle alakalı bazı geri dönüşlerin yapılması tersine lojistik kapsamında sayılır.

Tersine lojistiği destekleyen unsurlar arasında lojistik ağında profesyonel olarak akış sağlayacak olan nitelikli bir iletişim sisteminin kurgulanması, tekrar değerlendirilen ürünler ile alakalı olması önyargıların engellenmesi için gereken bilgilendirmesinin yapılması, ürünlerin süreç takibinin yapılması, tersine lojistik ağının her aşamasının tasarlanması, planlanması ve uygulama noktasında denetimin yapılması, geri dönüşüme dair son tüketicilerin bilinçlendirici kampanyaların yönetimi ve ürünlerin geri dönüşüme uygun şekilde tasarlanması bulunur.

Tersine Lojistik Avantajları

Günümüzde toplum çevreye özen gösterme konusunda her geçen gün giderek çok daha bilinçli hale geldiği için dikkate alınması gereken hususların biri de malzemelerin ya da atıkların geri dönüştürülmesi ve tekrar kullanılmasıdır. Tersine lojistik özellikleri arasında her zaman öne çıkan geri dönüşüm dikkate alındığında, doğal kaynakları korumak ve kirliliği azaltmak mümkün olabilir. Bu yüzden tersine lojistik; sürdürülebilirliği ve çevreyi korumak, tüketim ve üretim sırasında oluşan kirlilik oranını azaltmak açısından son derece önemlidir. Tersine lojistiğin bu anlamda faydaları ise sadece geri dönüşümle sınırlı değildir.

Tersine lojistik sürecini uygulamak hem kullanıcılar hem de geliştiriciler açısından çeşitli avantajları beraberinde getirir. Doğru bir planlama ve yürütme sayesinde tersine lojistik, işletmelere birçok fayda sağlayabilir. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • İyileştirilmiş müşteri hizmetleri: Tersine lojistik, geri çağırımları ve iadeleri verimli ve hızlı bir şekilde ele almanın bir yolunu sağlayarak şirketlerin müşteri hizmetlerini iyileştirmesine yardımcı olur. Bu sayede müşteriler, mutlu ederek şirketlerin aldığı olumsuz geri bildirimlerin sayısını azaltmaya yardımcı olur,
  • Gelişmiş marka imajı: Bir şirket mükemmel yanıt ve yönetim kapasitesine sahip olduğunda çok daha iyi bir müşteri hizmeti verebilir,
  • Azaltılmış çevresel etki: Tersine lojistik, atık malzemeleri geri dönüştürerek ve tehlike arz eden atıkları uygun bir şekilde bertaraf ederek şirketlerin çevresel etkilerini azaltma konusunda yardımcı olur. Aynı zamanda tersine lojistik operasyonları kaynak ve enerji tasarrufuna imkan verir,
  • Artan verimlilik: Tersine lojistik, geri çağırmaları ve iadeleri ele alma ihtiyacından kaynaklı geleneksel lojistik operasyonlar kadar rağbet görmeyebilir. Ancak yenilikçi teknoloji, son dönemlerde tersine lojistiğin çok daha verimli bir hale gelmesini sağlamıştır. Bu yüzden verimliliği daha fazla artırmak için şirketlerin izleyebileceği birkaç ipucu mevcuttur.

Tersine lojistik; ürünlerle alakalı iade, geri dönüşüm, tekrar kullanım ve bertaraf gibi tüm süreçleri içine alır. bu yüzden tersine lojistik faaliyetleri bir üretim, kullanım ya da dağıtım noktasından geri kazanım ya da uygun olan bertaraf noktasına kadar proses envanteri, hammadde ve bitmiş olan ürünlerin akışını uygulama, planlama ve kontrol etme sürecini kapsar. Herhangi bir şirketin standart olan lojistik işlevi, bu hizmette sunulan malzeme ve bilgiler arasındaki tüm stratejik yolları tam olarak yönetmek için tersine lojistik ile desteklenebilir.

Tersine lojistik, büyük ölçekli üretim tesislerinde geri dönen hammaddenin yanı sıra ev aletleri satışı yapan şirketler tarafından sunulan onarım hizmetlerini de içine alır. Garanti süreci boyunca müşterinin satın aldığı ürün için satıcıdan onarım talep etmesi ile başlar. Bu noktada tersine lojistik aşamaları şu şekilde ilerler; arızalanan ürün için bir onarım hizmet talep edilir, ürün kullanıcıdan alınıp yetkili servise ya da firmaya gönderilir. Onarım işlemi tamamlandıktan sonra ise kullanıcıya tekrar teslim edilir. Satıcı, bu satış hizmetini sunarak ürünün belli başlı parçalarının en iyi şekilde çalışması için değiştirme hakkına sahiptir. Bu sayede çok daha fazla müşteri memnuniyeti elde etmek mümkün hale gelir.

Tedarik zinciri içerisinde tersine lojistik, malzemelerin bir toplama ya da menşe noktasında tüketiciye taşınması ile beraber her faaliyeti içine alır. Bitmiş ürünleri, hammaddeleri, kapları, ambalajları ve diğer tüm atıkları işler. Bu süre, fayda ve değer üreten kalite odaklı bir işleyiş yaratmak amacıyla ürünleri kolay bir şekilde yeniden kullanır ya da ortadan tamamen kaldırır.

Lojistik sektöründe fark yaratan çalışmalara imza atan Oden Lojistik; söz konusu kaliteli hizmet anlayışı olduğundan üst düzey kalite standartlarında çalışmalarla sektörde her açıdan fark yaratan nitelikli bir firmadır. Uzun yıllardan bu yana nitelikli çalışma prensibi ile rakiplerinden hep önde olmayı başaran firmamız için öncelikli olan müşteri memnuniyeti kazanmaktır. Bu yüzden dış ticarette rakiplerinizin önüne geçerek uzun vadede büyüme göstermek istediğinizde Oden Lojistik kalitesini yaşamanız şarttır. Sizde Oden Lojistik kalitesi ile dış ticarette zamandan ve nakitten tasarruf etmek istediğinizde firmamızın web sitesini ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibat kurarak ihtiyacınız olan hizmetlere cazip fiyat aralıklarında sahip olabilirsiniz.

Oden Lojistik; Lojistik sektöründe geniş acente ağı sayesinde fark yaratan çalışmalara imza atmaya ve adından söz ettirmeye devam ediyor. Side hammadde konusunda tüketimi azaltmak, maliyetleri aşağı çekmek ve sürdürülebilir sisteme bir katkı sağlamak için tersine lojistik yapabilir ve bu faaliyetler için Oden Lojistik’in alanında uzman kadrosundan profesyonel lojistik hizmeti alabilirsiniz.

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!